2011. november 7., hétfő

Zsuzsi Gyöngyékszerei - Bemutatkoznak Az ÉkSzertartás Kedvencei 18.

Igaz, még nincs péntek, de úgy gondoltuk, hogy úgyis közeleg a karácsony, az ajándékozás időszaka, így mi is megajándékozunk Benneteket azzal, hogy nem csak pénteken olvashattok tehetséges kézművesekről, hanem kicsit gyakrabban az elkövetkezendő hetekben. Szóval érdemes lesz többször benézni hozzánk!:)

És hamarosan a meglepetésről is lerántjuk a leplet, amelyről már annyit beszéltünk!:) Jaj, nagyon jó lesz, már alig várjuk!:)

Addig is fogadjátok szeretettel az ÉkSzertartás e heti első kedvencét!

Tóth Zsuzsanna, a Zsuzsi gyöngyékszerei alapítója


♥ Kedves Zsuzsi, bemutatnád néhány szóban, hogy mivel foglalkozol? Mit takar a Zsuzsi gyöngyékszerei megnevezés?

A "Zsuzsi gyöngyékszerei" egy blog neve, ahol bemutatom azokat a gyöngyből készült ékszereket, amiket a szabadidőmben készítek.


♥ Mióta foglalkozol kézművességgel? Hogyan jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozz?

Először több mint húsz éve támadt az az ötletem, hogy saját ékszert szeretnék készíteni. Talán azért, mert nem volt másra pénzem, talán azért, mert túl sok időm volt, már nem emlékszem. Rengeteg ötletem volt, de a legtöbb akkor anyaghiány miatt megvalósíthatatlannak bizonyult. Aztán úgy tizenöt évvel később az egyik szekrény mélyéről előkerült néhány csomag gyöngy. Úgy gondoltam, hogy a felfűzetlen gyöngy boldogtalan is, és ezt nem hagyhattam.



♥ Milyen munkákat készítesz?

Főleg ékszereket, de alkalmanként egy-egy lakásdíszt is készítek. A legtöbb ékszer fülbevaló, mert az egy olyan ékszer, amit minden nap hordok. De készítek nyakláncokat, karkötőket, brossokat és gyűrűket is. Egy a közös bennük: mind gyöngyből készült.


♥ Bemutatnád, hogy milyen technikával dolgozol?

Mindenféle gyöngyös technikával. Amikor elkezdtem gyöngyfűzéssel foglalkozni, akkor még tű nélkül, vastag damilra fűztem, úgynevezett kétszálas fűzéssel. Ezt teljesen magamtól fedeztem fel és igen sok mindent el tudtam készíteni vele, a gyöngybogyóktól kezdve a medálokon és gyűrűkön át a gyöngyből készült kockákig és gömbökig. Aztán eljött egy pillanat, amikor már éreztem, hogy nem tudom magamat tovább fejleszteni és kerestem magamnak egy jó tanárt. Ő Domján Dia.


Diától megtanultam az összes öltést és hogy hogyan használjam őket. Sok olyan ékszert készítettem ezekben az időkben, amik mintáját nálam tapasztaltabb gyöngyösök találták ki. Aztán egy idő múlva már jobban élveztem, hogy saját magam találjak ki egy-egy dizájn-t és én is elkezdtem mintákat is rajzolni.


Mostanában az egyik kedvencem a gyöngyhímzés. Egy gyöngyhímzett darab úgy készül el, hogy egy jó tartással rendelkező anyagra (angol neve Lacy’s stiff stuff) előrajzoljuk a tervezett mintát, majd egyesével rávarrjuk az apró gyöngyöket. Ha ezt befejeztük, akkor a munkánkat körbevágjuk, megszabadulva a fölösleges anyagtól, majd a munka hátoldalára kartont ragasztunk, hogy jobb legyen a tartása. A kartonra egy bőr réteg kerül, és végül az egész munkát gyöngyökkel még egyszer körbehímezzük.


♥ Mesélnél arról, hogyan születik meg egy alkotás? (Ötlettől a megvalósulásig)

Ez teljesen változó. Van, hogy papíron megtervezek egy ékszert. Elképzelek egy szép formát, felskiccelem, hogy ékszerként hogyan nézne ki és aztán elkészítem az ékszert.


Van olyan is, hogy utazás közben elkezdek „fejben” fűzni valamit, aztán ha hazaértem, kipróbálom, hogy működik-e a valóságban is. Általában nem működik, de így is született néhány szép darabom.


De olyan is előfordul, hogy csak úgy elkezdek valamit fűzni, és csak nézem, hogy a tű hogy halad és mi alakul ki.


♥ Jelenleg min dolgozol? Van kedvenc munkád?

Épp most fejezek be egy nyakláncot egy barátnőmnek. Hematit gyöngyökkel készült gyöngy bogyók díszítik. Még a hossza kérdéses, ezért lóg belőle ki a sodrony. (


Kedvenc darabom egy ametiszt-bronz nyakék. Gyöngyhímzéssel készült, fémszálas cérnára, és körülbelül 33-34 munkaórát fektettem az elkészítésébe. Ez olyan, mintha valaki hétfő reggeltől csütörtök estig megállás nélkül ezen dolgozna az irodában, és még péntekre is maradt egy kis meló.


♥ Mit jelent számodra a Made With Love? Vásároltál már a madewithlove.hu-n? Ha igen, akkor mit, bevált-e és tervezel-e még valamit?

Még nem jutottam odáig, hogy megrendeljem, de nagyon szemezgetek egy nagy fülbevaló állvánnyal. Egyrészt nekem is rengeteg fülbevalóm van, és ezeket jól el tudnám helyezni rajta, és ha úgy döntök, hogy végre megmutatom a munkáimat egy vásáron is, ott is ügyesen el lehetne rajta helyezni a portékát.



♥ Hol lehet Téged megtalálni?

A munkáimat a gyongymania.blogspot.com oldalon, vagy a Facebook-on lehet megtalálni.


Kedves Zsuzsi, köszönjük szépen az interjút, a további munkádhoz sok sikert kívánunk!:)



Kedves Olvasóink! Az elkövetkezendő napokban újabb tehetséges kézművessel ismerkedhettek meg. Ne feledjétek figyelemmel kísérni a riportsorozatot, mert november végén meglepetéssel készülünk ehhez kapcsolódóan.:) A további beszélgetéseket itt találjátok.

8 megjegyzés:

  1. Zsuzsi munkáit eddig is csodáltam, most jó volt olvasni róla kicsit!

    VálaszTörlés
  2. Elképesztően különleges ékszereket készítesz! Mondjuk, az angol stilgyak és módszertan órák is különlegesek voltak! ;) <3

    VálaszTörlés
  3. Zsuzsi Gratulálok!Mikor melletted ültem a Diánál nekem te voltál az példakép,mindent kiszöszöltél és szebbnél szebb dolgokat készítettél és nem utolsó sorban értetlenkedéseimet elviselted és sokat segítettél,a mai napig nagy csodálód vagyok,és leszek!

    VálaszTörlés
  4. Régóta csodáltam a munkáit, nagyon különleges darabokat készít, és a színvilága is nagyon tetszik. Jó volt elolvasni az interjút.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon precíz igényes munkáid vannak úgy bánsz a gyöngyökkel mintha a gyermekeid lennének !!!Zsuzsi lelke van az ékszereidnek!

    VálaszTörlés
  6. Eláll a lélegzetem,olyan gyönyörűséges munkák. :) Gratulálok.

    VálaszTörlés
  7. gratulálok, gyönyörű a fehér gyöngyös...)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...