2011. november 5., szombat

Salsa Cubanismo: Önkifejezés És Salsa-terápia

Fehér Krisztinával és Mihályi Péterrel, a Salsa Cubanismo tánciskola alapítóival beszélgettünk a társastáncokról, közelebbről a salsáról, na meg arról, hogy a tánc hogyan teszi boldogabbá az életet. A tánc az önkifejezés egyik eszköze, épp úgy, mint az ékszer. Ezek kapcsolatát is boncolgattuk.

♥ Mikor kezdtetek el táncolni?

Salsa Cubanismo tanfolyamok
abszolút kezdő, kezdő, középhaladó
és haladó szinten.
Bachata, son, salsaton workshop.
K: 3 éve kezdtem el táncolni, de már nagyon régóta szeretettem volna valami hasonlóval foglalkozni. Problémát jelentett azonban, hogy a legtöbb tánciskolába párt kellett vinni magammal, ezt viszont nehezen tudtam megoldani. Nehéz volt találni olyan párt, aki annyira komolyan érdeklődik a táncok iránt, mint én.

Később rájöttem, hogy egyedül is el lehet menni egy tánctanfolyamra. Lehet érvényesülni, meg lehet tanulni táncolni, és egy szuper társaság tagjává válni. Most már úgy gondolom, hogy annak, aki egyedül van, KÖTELEZŐ elmenni táncolni. Merj belevágni, kezdd el, s a társaság, a pár, sőt, a párkapcsolat jön a tánccal.

P: 6 éve, egyetemistaként mentem el az első tánciskolába, gátlásokkal teli. Alapvetően nem vagyok gátlásos típus, de a tánctól kicsit tartottam, nem tudtam, mire számíthatok. Persze, azzal tisztában voltam, hogy sokkal több lesz az órákon a lány, mint a fiú, és ez eléggé tetszett. :) Emellett úgy gondoltam, hogy a tánc az alapműveltség része: ismerni a táncok alaptípusait olyan, mint ismerni egy Ady vagy József Attila verset.

♥ Miért éppen a salsát választottátok?

K: Úgy gondolom, hogy vannak olyan táncok, amelyeket nem tud mindenki megtanulni, mert technikailag nehezebb elsajátítani vagy különleges testi adottság, alkat kell hozzá, ilyen például a balett vagy az akrobatikus rock’n roll. Viszont a salsa populáris, széles körben elterjedt változata olyan, mint a matek, van "előre lépek, hátra lépek", meg lehet tanulni a figurákat, úgymond "laikusok" is el tudják sajátítani az alapokat, bár van, akinek kevesebbet, van akinek többet kell gyakorolnia.

Ha valaki nem annyira tehetséges, nem olyan fejlett a testtudata, akkor neki kifejezetten ajánlom, csupán a tanulás és a gyakorlás a lényeg. Lehet, hogy nem fog művészi magasságokba eljutni (bár szerintem nem is ez a lényeg), de egy tartalmas kikapcsolódást és szórakozási formát biztos, hogy talál.



Salsa Cubanismo tanfolyamok abszolút kezdő, kezdő, középhaladó


P: Véleményem szerint viszont a salsa nem matek, hanem az önkifejezés eszköze. Vagyis a kezdetek, a tanulás fázis, az lehet olyan, mint a matek, de a következő szinten a salsa már az önkifejezés eszköze. Ha már megvannak a ritmusok, a lépések, akkor már a táncos kifejezi önmagát. Erről szól a tánc: az önkifejezésről.

Na, és a szuper muzsikáról se feledkezzünk meg. (Mindketten bólogatnak.)

♥ Meséljetek a Salsa Cubanismoról!

P: A Salsa Cubanismo egyrészt egy budapesti tánciskola, amely két és fél éve működik, másrészt egy salsás közösség, sőt, baráti társaság, ahol hasonló érdeklődésű, de mégis teljesen különböző beállítottságú, korú és személyiségű emberekkel találkozhatsz.


Célunk az eredeti kubai táncstílus és az életérzés átadása. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezt a tudást magunkban is fejlesszük, és a lehető legautentikusabb módon adjuk át a kubai salsát tanítványainknak. A salsa egy népi tánc eredetileg, a kubaiak tánca, ezért az európai ember lehet, hogy egy picit nehezebben érti meg, vagy érzi át.

Pont ezért kihívás is a mienktől merőben eltérő attitűd elsajátítása, de valószínűleg pont ezért ragad meg bennünket ennyire. Kihívás európai emberként megtanulni a spanyol és afrikai gyökerekkel rendelkező kubaiak táncát, ami egy "örömtánc", amire a magyar közönségnek nagyon nagy szüksége van. Mint tudjuk, a salsának több ága is van, mi a kubai salsát szeretjük és táncoljuk, mert szerintünk ez a tüzesebb, spontánabb és kötetlensége miatt kifejezőbb is.



♥ Kriszti, szerinted a salsa segíthet egy gátlásos lánynak abban, hogy felszabadultabb legyen? Akár egyedülálló, akár párkapcsolatban él?

K: Egyértelműen segíthet. Ugyanis a táncban az ember lánya "legálisan" nő lehet, sőt, nőnek KELL LENNIE. A salsában riszálhatsz, tekerhetsz, rázhatsz, amennyi jól esik. Legyél dög! Mindig ezt szoktam mondani. Míg más platformokon ez a fajta megnyilvánulás akár közönségesnek - és ezzel együtt megvetendőnek - is hathat, a salsában viszont kötelező elem.

Itt igazán kiteljesedhetsz saját nőiességedben és lehetsz kacér, anélkül, hogy ferde szemmel néznének rád. Ez a nőcis érzés ragadja meg a lányokat, a nyuszikból vadmacskák bújnak elő, a kis-nyuszikból és az érett nyulakból egyaránt. Instruktorként érdekes a folyamatot végigkísérni. :)



Salsa Cubanismo tanfolyamok abszolút kezdő, kezdő, középhaladó


♥ Úgy vettem észre, hogy sok - vagy inkább minden - lány félénk a tanfolyamokon, főleg a kezdőknél. Amikor azt kéred, hogy emeljék fel a kezüket, rakják ki a csípőjüket, szégyenlősen teszik meg. Lehet esetleg egy kis bátorságra szert tenni a salsa tanfolyamon, amit utána az élet többi területén is használhatunk?

K: Abszolút. Legtöbb "lányunk" a tánciskolában első alkalommal meg sem mer mozdulni, majd óráról órára bátrabb lesz, lassan kinyílik, mer nő lenni. A klasszikus női-férfi szerepek ebben a közegben visszatérnek, ami a mai, emancipált világunkban kezd teljesen feledésbe merülni. A nő újra a gyengébbik, a férfi pedig végre ismét a határozott, erősebbik nemmé avanzsál.

Általában a legnehezebb feladat a lányoknak/nőknek, hogy (újra) megtanuljanak a férfira hagyatkozni, rá bízni magukat, egyszerűen hagyni magukat vezetni. Én úgy tapasztalom, hogy ezekből a tapasztalatokból a salsa-termen kívül is megmarad valami a tanulókban.

A lányok esetében ez egyrészt megnyilvánul a megjelenésükben, vidámabb, színesebb ruhákat, merészebb kiegészítőket, ékszereket hordanak, másrészt a társas kapcsolataikban is észre lehet venni a változást.



Salsa Cubanismo tanfolyamok abszolút kezdő, kezdő, középhaladó


♥ Peti, mi a helyzet a félénk, de hódítani akaró fiúkkal? Elmehetnek salsázni?

P: (mosolyog) A félénk, de hódítani akaró fiúknak kötelező a salsa tanfolyam! :) Egyrészt, mert többnyire több a lány, mint a fiú, így minden fiúnak jut pár, és a lányok boldogan táncolnak azokkal, akik felkérik őket, másrészt, mert a fiúk is megélhetik férfiasságukat. A táncban eljátszuk, sőt, gyakoroljuk az udvarlást, a flörtölést, és olyan közel kerülünk egymáshoz, aminél közelebb csak kevés helyzetben szoktunk (és most nem a tömött trolibuszra gondolok csúcsidőben…:)).



♥ Sokszor említettétek az önkifejezés szót. Peti! Mit jelent számodra az önkifejezés?

P: Úgy gondolom, az önkifejezésnek sok formája van. Ennek része lehet egy ékszer, egy mozdulat, egy gesztus, egy hanglejtés, egy illat. Mindegyik metakommunikációs eszköz használata akció, amire reakciót várunk, és gyakran kapunk is. Így kezdődik A JÁTÉK. A játék célja a másik nem figyelmének középpontjába kerülni.

Azt tapasztalom, hogy a nők többsége nem találja meg, vagy nem jól fejezi ki önmagát, nem tudja érvényre juttatni igazi személyiségét. Nem mindenki tudja jól kihasználni az adottságait sem, hát még tudatosan használni kiegészítőit. A kiegészítő az, amit magára vesz: ruha, ékszer, parfüm, sál. Az ember a személyiségéhez passzoló dolgokat viseli. Amint a személyiség kinyílik, a kiegészítők is változnak, előtérbe kerülnek a látványosabb, élénkebb kiegészítők.


♥ Kriszti, ha elmész bulizni, hogyan öltözöl fel, hogyan hívod fel magadra a figyelmet?

K: Amióta salsázom, azóta többnyire csak salsa bulikba járok, és a ruhatáram is ennek megfelelően változott. A ruháim és az ékszereim két részre oszthatóak: van egy táncra alkalmas, és egy táncra alkalmatlan ruhatáram ékszerekkel, kiegészítőkkel együtt, és eszerint is tárolom, rendszerezem ezeket. Fontos, hogy tánc közben kényelmesen érezzem magam. Nem jó, ha a ruha lecsúszik, felcsúszik, vagy a cipő kényelmetlen.



Salsa Cubanismo tanfolyamok abszolút kezdő, kezdő, középhaladó


♥ Milyen ékszereket ajánlasz a tánchoz?

K: A túl hosszú fülbevaló egy-egy pörgésnél nem praktikus, a nyaklánc, karkötő se legyen túl nagy, vagy kiálló. A könnyű, biztonságosan kapcsolható és bőrbarát ékszereken van a hangsúly. Szóval, én a pici, csillogó kiegészítőkre szavazok, mondjuk egy bedugós Swarovski bogyóra.


♥ Peti, egy férfi hogyan öltözik fel, ha táncol? Hordhat ékszert?

♥ P: Természetesen egy úr is hordhat ékszert. A kubai férfiak imádják a feltűnő, csillogó darabokat. Én például azért viselek ékszert, mert úgy gondolom, hogy a személyiségemet tükrözi. Mint annyi minden más is: ahogy az ember beszél, kommunikál, a parfüm, amit használ.

Tinikoromban az ezüstért rajongtam, majd később az aranyért. Majd rájöttem, hogy ilyen mindenkinek lehet, s ezután az egyedi dolgokhoz, egyedi ékszerekhez kezdtem el vonzódni, a salsa pedig megmutatta, hogy vannak más típusú ékszerek is. Lehet hordani más országok színeit, például a kubai zászlót. Ez egyfajta elköteleződést fejez ki valami felé.



Salsa Cubanismo tanfolyamok abszolút kezdő, kezdő, középhaladó


♥ Most éppen brazil zászló van a nyakadban gyöngyből... Miért pont ezt választottad?

P: Mindig brazil focidrukker voltam, s a születésnapomra megrendeltem ezt a nyakláncot.:) (megjegyzés: Meglepetésnek készítettem Petinek a brazil nyakláncot.) Na, de viccet félretéve, nagyon vonzódom a közép- és dél-amerikai országok és lakóik kultúrájához, mentalitásához, az élethez való pozitív hozzáállásukhoz. Ez a brazil zászlót ábrázoló nyaklánc ezt a kötődést hivatott szimbolizálni, egyedi, feltűnő, ezért mindenki észreveszi.


♥ K: A tánciskolában megbecsülésünk jeleként kubai zászlós nyakláncot adunk tanulóinknak. Ez az összetartozásunk jele. A tanulók nagyon értékelik ezt, szeretik és hordják.



Salsa Cubanismo tanfolyamok abszolút kezdő, kezdő, középhaladó


♥ Kriszti, Téged miben változtatott meg a salsa? Maga a tánc, és az, hogy elkezdtél a tánciskolában tevékenykedni?

K: Amikor elkezdtem táncolni, jóval szégyenlősebb voltam. Soha nem éreztem égető szükségét a bennem lévő nőiség különlegesebb kifejezésére…amíg bele nem kóstoltam. A manapság oly trendi Zumba is azért ennyire népszerű, mert ott is a nőies mozgások kerülnek előtérbe: karibi alaplépések, sok szexis mozdulat. 60 percig riszálhatsz és mivel mindenki ugyanezt csinálja, teljesen természetesen és önfeledten teheted ezt. Ott persze hiányzik a férfi az auránkból, de boldogsághormon így is akad bőven.

Úgy érzem, jelentős személyiségfejlődésen mentem keresztül, nem csak a salsa és a Zumba hatására, hanem az azóta engem körbe vevő embereknek köszönhetően is. A tánc révén olyan értékes emberekkel hozott össze a sors, akikkel máshol, más körülmények között soha nem találkoztam volna össze.

A tanítás pedig új értelmet adott az egésznek, jó érzés másoknak nem csak tárgyi tudást, de új célokat, kihívást és legfőképpen néhány gondtalan órát adni, amit hatványozva kapunk vissza. Szeretnénk, ha mások is annyit kapnának a salsától, mint amennyit mi kaptunk…



Salsa Cubanismo tanfolyamok abszolút kezdő, kezdő, középhaladó


♥ Peti, Téged miben változtatott meg a salsa, és az, hogy elindítottad a tánciskolát, amelyet nagy lelkesedéssel és hivatástudattal csináltok mindketten?

P: Az én életemben egy új időszámítás kezdetét jelentette. Olyan érzés, mint amikor rabjává válsz valaminek. A salsáról szól az életünk, ebben gondolkodunk és erről társalgunk. A személyiségemet tekintve a kifejezéstudatom fejlődött, jobban tudom használni a testbeszédet, a mimikát.



Salsa Cubanismo tanfolyamok abszolút kezdő, kezdő, középhaladó


♥ Elmúlt a nyár, amikor sok a buli, és lehetőség van aktív pihenésre. Mit javasoltok azoknak, akik a hideg ellenére ismerkedni, táncolni, újat tanulni szeretnének? Ti készültök/készültetek valami különlegessel ebben az időszakban?

K: Nyáron tényleg egyszerűbb a helyzet. Az aktív pihenés jegyében nyaranta salsa tábort rendezünk a Balatonon. Az idei tábor is nagyon jól sikerült. Óriási buli volt, non stop salsa, de emellett egyéb karibi táncokkal és elemekkel is megismerkedhettek a táborozók. Kicsit fárasztó ugyan, de iszonyatosan feltöltődik az ember! Erről a táborról készült egy videó is, amit itt megnézhettek. Múlt héten pedig egy hosszú hétvégét töltöttünk együtt, Gyopárosfürdőn, salsa-fürdőzéssel, számos jó táncórával és remek bulikkal.



P: A salsa-élet természetesen a téli időszakban sem áll meg. Buli-helyet a hét minden napján találhatsz, ha salsázni támad kedved. Ha pedig csiszolni szeretnéd tánctudásod, bátran csatlakozz valamelyik kurzusunkhoz!


Mindazoknak, akik kedvet kaptak a tánchoz és megízlelnék a salsa ritmusát, ajánljuk figyelmükbe a 2011. november 10-én induló Abszolút kezdő tanfolyamunkat. Részletekért kattints a www.salsacubanismo.com-ra vagy írj nekünk e-mail-t az info@salsacubanismo.com-ra.



Salsa Cubanismo tanfolyamok abszolút kezdő, kezdő, középhaladó


♥ Ha egy dolgot üzenhetnétek azoknak, akik még nem salsáztak, mi lenne az?

P: Másfél évet Írországban töltöttem, ahol nagyon sok értelmi és testi fogyatékos ember él. Mindig abba gondoltam bele, ha újra születne, akkor biztosan táncolna. Ha lenne két keze, két lába, koordinációs készsége, ritmikai tudata. Adj hálát a sorsodért és használd a tested!



Salsa Cubanismo tanfolyamok abszolút kezdő, kezdő, középhaladó


K: Mindannyiunknak volt/van/lesz olyan periódus az életében, mikor nem találja helyét a világban, cél nélkül tekeri a mókuskereket, egyedül érzi magát a tömegben. Egyet tudok tanácsolni: SALSA-TERÁPIA! Sokaknak bevált, mellékhatás nincs!

Szintén 1 év írországi nyugdíjas-élet után, amit testileg-lelkileg megsínylettem (nem ismertetek volna rám!), engem (is) a salsa húzott-tolt ki a gödörből. Minden héten repesve vártam a szerda estét: a salsa órámat.

Új hobbim lett, új barátaim, volt kivel moziba mennem, nem ültem otthon szombat este (de pénteken sem)… Újra éltem! Számos hasonló siker-sztori van a tarsolyomban…és számuk csak nő…

Salsa-terápia indul november 10-én 20 órakor!

Abszolút kezdő salsa tanfolyam indul az Árpád híd pesti hídfőjénél!


És, hogy mennyire összetartó kis csapat is vagyunk, az a legújabb sál fotózáson is kiderült. Köszönöm, kedves Salsa Cubanismo-s barátaim (és persze hálás köszönet a többi szerettemnek is)!




Gulácsi Annamária

2 megjegyzés:

  1. Kedves Kriszti és Peti! Kedves Cubanismo! :) Köszönöm az interjút és további sikereket kívánok Nektek, illetve magunknak! <3 Ancsi

    VálaszTörlés
  2. Ez fenomenális!! Mega-giga like!! :))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...