2011. november 22., kedd

Silkyway - Bemutatkoznak Az ÉkSzertartás Kedvencei 23.

ÉkSzertartás kedvencei riportsorozatunk utolsó előtti részében Mécs-Szilágyi Nóra selyemfestővel és a gyönyörű Silkyway selyemtermékkel ismerkedhettek meg. Minket teljesen elbűvöltek a ragyogó színek és a csillogó selymek... Biztosan Ti is hasonlóan fogtok érezni, ha elolvassátok az interjút.:)

♥ Kedves Nóri, bemutatnád néhány szóban, hogy mivel foglalkozol? Mesélnél a nekünk a Silkywayről?

Örömmel! Selyemfestő vagyok, kézzel festett selyem termékeket készítek, főként selyemkendőket, selyemsálakat, fátylakat, stólákat, selyemképeket és selyem ékszereket. Célom mindenféle területre becsempészni a selymet, a lakberendezéstől a játékokig, hogy ezzel a fantasztikus anyaggal vegyük körbe magunkat a műanyagok helyett. A Silkyway márka az általunk készített egyedi tervezésű selyem termékeket jelenti, az általunk járt Selyem Utat, de egyúttal utal a tejútra (Milkyway) is.

♥ Mióta foglalkozol kézművességgel? Hogyan jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozz?

Két évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy az irodai aktatologatás helyett művészettel szeretnék foglalkozni, valamivel, amivel teremthetek, értéket adhatok a világnak, és széppé tehetem azt. Eredendően közgazdász vagyok, és csak hobbiként foglalkoztam kézművességgel, művészettel, de egész kiskorom óta rengeteg technikát kipróbáltam. Két éve aztán pár kis üveg selyemfestékkel kezdtem bele a selyemfestésbe, először csak vonalakat húztam, próbálgattam magam, a képességeimet, aztán hamarosan megérkeztek az első vevőim is. Ma már saját műhelyem van és kollégáim, akikkel együtt alkotjuk a gyönyörű sálakat, kendőket.


♥ Milyen munkákat készítetek?

Főként selyemkendőket, sálakat, fátylakat és ruhákat készítünk, egyedi megrendelések alapján. Magánszemélyeknek és cégeknek, intézményeknek is készítünk selyemsálakat, például a selyemsálaink közkedvelt protokoll, illetve céges, üzleti ajándék nagyobb cégeknél, így főként külföldi partnereknek adják át tárgyalások, látogatások alkalmával. Például az egyik selyemsálamat a Spanyol Királynő kapta, valamint a Köztársasági Elnöki Hivatal megrendelésére a világ sok országába kerülnek ki a sálaink.


♥ Milyen technikával dolgoztok?

Nagyon sok technikát alkalmazunk, a klasszikus selyemfestés a kontúrral megrajzolt motívumok, minták - ezek teszik ki a termékeink legjavát, de folyamatosan fejlesztünk új technikákat, próbálkozunk új festékekkel és anyagokkal a stencilezéstől a textilkrétáig, a gyűrt technikától a merítésig, stb.


♥ Bemutatnád valamelyiket a felsoroltak közül?

A kontúr technika lényege, hogy a kontúr fogja meg a selymen a festéket, tehát először a vonalakat rajzoljuk meg, majd színekkel kitöltjük a mintákat - majd még tovább díszítjük. A selymek aztán órákig gőzölődnek, mely fixálja a festéket, majd mosás és vasalás után díszdobozokban kerülnek a megrendelőkhöz, vevőkhöz, használati útmutatóval és névjeggyel ellátva.


♥ Mesélnél arról, hogyan születik meg egy alkotás? (Ötlettől a megvalósulásig)

Ha megrendelésről van szó, akkor az ügyfél, megrendelő elképzelését bontjuk ki, a kedvenc színeivel, formáival dolgozunk, ebből tervezünk új sálat, kendőt. Papíron megrajzolom az elképzeléseimet, ezt megnézi az ügyfél, majd elkészítem a próbadarabot, és ha megfelelő, akkor az alapján festjük meg a termékeket. Vagy pedig már meglévő selyemkendőinket, sálainkat kérik a vevőink más színben, méretben, ezeket készítjük el.


Amikor pedig saját kedvtelésünkre fejlesztünk termékeket, szabadon alkotunk, az pedig a legörömtelibb része a munkánknak. Főként az nagyon inspiráló, hogy többen vagyunk, és egymás segítségével tovább jutunk az alkotásban, mintha csak külön-külön dolgoznánk, hiszen folyamatosan kommunikálunk, segítünk egymásnak, ha valamelyikünk elakad, tanulunk egymástól, és mindeközben közösséget építünk, együtt sírunk, együtt nevetünk. Ilyen a mi életünk. :)


♥ Jelenleg min dolgoztok?

Most a Vörösmarty téri karácsonyi vásárra készülünk, ami rengeteg terméket jelent, ezer selyem terméket szeretnénk megfesteni. Közben céges megrendeléseket és egyéni kívánságokat teljesítünk. Pár napja készült el a Köztársasági Elnöki Hivatal számára újabb 100 darab selyemsál, melyeket a fotókon is láthattok: matyó motívumok ihlette selyemsálakat festettünk számukra őszi-téli színekben.


♥ Van kedvenc munkád?

Nagyon szeretek tervezni, újat létrehozni, kísérletezni, megmutatni a változatosságot, például hogy egy mintából különböző színek segítségével mennyire más hangulatot lehet kihozni. Ahogy szoktam mondani: szerelmes vagyok a színekbe és a sáljainkba. :) Mindent szeretek, ami a selyemmel kapcsolatos, de a munkám másik részét, a marketinget, kapcsolattartást, értékesítést is szeretem, mert ugyanolyan kreatív tud lenni, mint a tervezés és festés.


♥ Mit jelent számodra a Made With Love?

Szeretettel készíteni valamit - ez az, amit mi is csinálunk, nap mint nap. Ahogy valamelyik nap mondta egy vevőm, mi ezt szerelemből csináljuk, és azt gondolom, hogy ezt csak szerelemből lehet csinálni. És ez meg is látszik a termékeinken, minden sálnak saját személyisége van, ami megszólít. Van, amikor egy-egy sál hónapokig várja nálunk a vevőjét, aztán besétál hozzánk valaki, akinek csak az az egy sál tetszik, és azt mondja, hogy mintha neki festettük volna.


♥ Vásároltál már a madewithlove.hu-n? Ha igen, akkor mit, bevált-e és tervezel-e még valamit?

Számomra Annamari gyorsasága, megbízhatósága, profizmusa nagyon sokat jelent, pár nap alatt megoldotta a díszdoboz-igényemet, úgyhogy folyamatos együttműködést tervezek vele.



♥ Hol lehet Benneteket megtalálni?

November 18-tól a Vörösmarty téri Karácsonyi vásáron a Gerbaud felőli részen, a metrófeljárónál találhattok meg minket, már messziről látszanak majd a színes, lengedező selyemsálak!


Műhelyünk és bemutatótermünk egyben a XVI. kerület Iskola u. 19. szám alatt található, egy kis elvarázsolt hely mindenhol selymekkel és festékekkel, színekkel és munkaeszközökkel.


A honlapunkon, a www.silkyway.hu oldalon, illetve a blogunkon, a www.selymetfestek.hu oldalon nézhetitek meg a termékeinket, és kukkanthattok be az életünkbe.


Kedves Nóri, köszönjük szépen az interjút, a további munkátokhoz sok sikert kívánunk!:)

Kedves Olvasóink! Ezen a héten véget ér a sorozat, és végre fény derül a beígért meglepetésre is! Addig is olvassátok el a korábbi interjúkat, amelyeket itt találtok.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Nóri! Örülök, hogy egymásra találtunk. :) Ahogy már mondtam Neked, szeretem, ahogy ötvözöd a munkáidban a hagyományt és a legújabb divatot.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek ezek a kendők! Köszönöm az interjút, újabb csodás ajándékötletet kaptam :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...