2012. április 24., kedd

PjulcsY - Bemutatkoznak Az ÉkSzertartás Kedvencei 38.


Ékszertartás kedvencei interjúsorozatunk mai részében Palásthy Juliannával azaz PjulcsYval beszélgetünk.

Kedves Julcsi, bemutatnád néhány szóban, hogy mivel foglalkozol?

Palásthy Julianna vagyok, négy gyermek édesanyja és azt hiszem, ezzel el is mondtam mindent arról, hogy mivel foglalkozom.:)


Mióta foglalkozol kézművességgel? Hogyan jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozz?

Mióta foglalkozom kézművességgel? Leginkább, mióta az eszemet tudom. Kezdődött a rajzolással és hímezgetéssel még az iskolában, aztán folytatódott kamaszként és fiatal felnőttként a dekopázzsal, gyöngyfűzéssel, gyöngyszövéssel, keresztszemezéssel, végül már anyukaként újra kikötöttem a varrásnál, csak azt már foltvarrásnak hívták. Mert bárhogy is próbálok visszaemlékezni, a varrás mindig jelen volt valahogyan az életemben. Az első magam alkotta holmi, még kisiskolás koromból való, egy bordó sötétítő függöny a szobámba, amit fehér cérnával szegtem be, mert nem tudtam, hogyan kellett cérnát cserélni a varrógépben.:) No, valahogy azóta is így működnek nálam a dolgok: kitalálom és márisderögtön készen kell lennie. Arra azonban most már felettébb ügyelek, hogy a színek passzoljanak.:)



És hogyan jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozzak? Sok-sok holmi került ki a kezeim közül és eljött az a pillanat, amikor már nem tudtam kinek elajándékozni őket. Szerencsét próbáltam a "nagyvilágban", és úgy tűnt, a munkáim tetszenek másoknak is. Olyannyira, hogy mára már rendszeresek a megrendelések és ki sem látszom a munkából, amit annyira, de annyira élvezek és ami oly' nagyon sokat jelent nekem.


Milyen munkákat készítesz?

Hű, ez nagyon szerteágazó. Készítek textilbabákat, textilállatokat, de szívesen varrok táskákat, belevaló holmikat, lakberendezési holmikat, úgymint párnák, faliképek, ajtódíszek, takarók és még egy csomó mindent, ami most hirtelen nem is jut eszembe.:)


Mondanál pár szót az általad alkalmazott technikáról?

A varrást, mint technikát, nehéz bemutatni, hisz annyira sokféle van. Jómagam leginkább géppel és kézzel varrok.

Amiről inkább beszélnék, az a felhasznált anyagok. Az otthonomban, a családomban is nagy hangsúlyt fektetek a környezettudatosságra és ez nem csak a szelektív hulladékgyűjtésben jelenik meg, hanem mondjuk a felhasznált anyagok milyenségében, az újrahasznosításban is. Szeretek használt textilekből dolgozni, nem is gondolná az ember, hogy egy turkáló, egy borlhapiac mennyi-mennyi kincset rejt, amit tovább lehet gondolni, újra lehet értelmezni.



Mesélnél arról, hogyan születik meg egy alkotás? (Ötlettől a megvalósulásig)

Legtöbbször csupán beleszeretek egy anyagba, amit addig símogatok, szeretgetek, amíg megmondja, mi szeretne lenni. Ritkább eset az, amikor meglátok egy anyagot és tudom, hogy mi lesz belőle, de azért ilyen is előfordul.



Mivel elsősorban édesanya vagyok, és az időmet nem tudom úgy beosztani, mint egy hagyományos munkahelyen, ezért leginkább fejben tervezek és varrok. Aztán mire lejutok a műhelyembe, annyi minden kavarog a fejemben, hogy azt sem tudom, mihez fogjak. Ilyenkor rendszerint elkezdem rendezgetni az anyagaimat és ami akkor, abban a pillanatban megfog, abból alkotok.


Persze másképp működik a dolog, ha megrendelésre dolgozom, akkor nincs helye álmodozásnak, kicsapongásnak. A legkedvesebb megrendeléseim azok, amik rámbíznak mindent, csak témát és száraz adatokat közölnek. Azt hiszem, ezt nevezik feltétlen bizalomnak és mint olyan, képes szárnyakat adni.


Jelenleg min dolgozol?

Momentán 19 darab kisebb-nagyobb babatest várja, hogy alakot ölthessen és felöltözhessen.



Van kedvenc munkád?

Minden munkám a kedvencem, mert mindbe beleadok apait-anyait, testet-lelket. Csoda, hogy a szívemhez nőnek?:)

Ha mégis választanom kellene, akkor a legkedvesebb a legutóbbi babám. Azt hiszem, ha textilbaba lennék, beleszerelmesednék.:)



Mit jelent számodra a Made With Love?

Azt hiszem, erre az előző kérdésben mindent elmondtam: beleadni a munkáimba mindent, ami csak telik tőlem.:)

Vásároltál már a madewithlove.hu-n?

Sajnos még semmit, de rögtön meg is magyarázom, miért. Ezzel a vásárlással az a baj, hogy képes vagyok nagyon kézműves fejjel gondolkodni, tudniillik: ezt én is meg tudom csinálni. Ami meg is állná a helyét, de tudom, hogy úgysem fogom megcsinálni, egyrészt mert a szabadon beosztható időm nagyon kevés és azt nem erre szánom, másrészt és ez a fontosabb szempont, nem visz rá a lélek, hogy bárhonnan bármit is másoljak.

De például egy Burberry sálat biztosan nem is tudnék megvarrni, ha akarnék sem és amire egyszer valahogyan tutibiztos rábeszélem a férjemet, ha a fene fenét eszik is.:)



Tehát, ami késik, az nem múlik, hogy egy kis okosságot is mondjak a végére:)

Hol lehet Téged megtalálni?


Leginkább a blogomat ajánlanám: pjulcsy.blogspot.com, de megtalálhattok a nemrég indult facebook oldalamon is: PjulcsY.

♥ Kedves Julcsi, köszönjük szépen az interjút!:) A további munkádhoz sok sikert kívánunk!:)

Kedves Olvasónk! 2012. április 29-én éjfélig játszhatsz PjulcsY és a madewithlove.hu közös nyereményjátékán, amelyen az egyik nyeremény az alábbi fényképen látható méhecske figura lesz PjulcsY felajánlásából. Részletek hamarosan a Facebookon!


Ha kíváncsi vagy a korábbi beszélgetésekre, akkor itt találod őket.

5 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...