2013. május 7., kedd

Foltos Boltos Ficnivilága - Bemutatkoznak Az ÉkSzertartás Kedvencei 72.

Ezen a héten nem csak egy kézművessel, hanem egyszerre néggyel ismerkedhetsz meg, kedves Olvasó!:)  Azt is mondhatnánk, hogy "négy legyet ütünk egy csapásra"...:)
Ugyanis a beszélgetőtársaink ezen a héten a Foltos Boltos Lányok, akik többek között különleges keresztszemes, nád-, és gyurmaékszereket készítenek, de emellett a foltvarrásban, csipkeverésben is otthon vannak. Fogadd őket szeretettel!

♥ Kedves Lányok, bemutatnátok néhány szóban, hogy mivel foglalkoztok? Mit takar a Foltos Boltos ficnivilága megnevezés?

Foltos Boltos ficnivilága, a „Nagyvilág” – Pest megye – négy pontjának találkozása. Négyen vagyunk – Kata, Timi, Zsuzsa, Tünde (ékszerekkel, hárman foglalkozunk) - és ahogy bemutatkozásunkban is elmondtuk sok mindennel foglalkozunk, talán ezért is találó ez az elnevezés, minden ficni fontos alkotó elem.

Mióta foglalkoztok kézművességgel? Hogyan jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozzatok? 

„Csinálni kéne valamit! – Közösen.” Talán ez a mondat hangzott el, úgy 2011 nyarán, s ekkor útnak is indult a Foltos Boltos ficnivilága. Ahányan vagyunk, annyiféleképpen kapcsolódunk a kézműveskedéshez, ki a csipkeveréssel, ki a foltvarrással, ki a gyurmázással, ki a keresztszemes hímzéssel kapta meg még gyerekként a fertőzést, mely végül egy közös munkahelynek köszönhetően végleg összehozta a csapatot.

Milyen munkákat készítetek? 

Készítünk ékszereket (keresztszemes hímzés, nádfestés, süthető gyurma), kiegészítőket (brossok, hajcsatok), apró használati és ajándéktárgyakat, kulcstartókat, könyvjelzőket. Adventi időszakban a karácsonyfadíszeké és a karácsonyi ajtódíszeké a főszerep. De varrtunk már óvodába ballagó tarisznyát, esküvőre ültető kártya tartót (hihetetlen kihívás volt, de élveztük) és játszóháznak Mocsárjáró játékot.


Milyen technikával dolgoztok? 

Keresztszemes hímzés, nádfestés, süthető gyurma, kanzashi technika, filc-varrás és hímzés. A lényeg, hogy a termékek javarésze kézzel, de leginkább szívvel, lélekkel készüljön.

Bemutatnátok néhány technikát a felsoroltak közül?

Első sorban a három ékszerkészítő technikánkat mutatnánk be:

A keresztszemes ékszerek, készítése Zsuzsa és Tünde felségterülete. Alapanyaga a plasztik kanava és a gyöngyfonal. Az elkészítés mindig több fázisos, ahogy az alkotó munka általában. Van, hogy egy-egy darabot hetekre félre kell tenni, mert nem úgy sikerül, ahogy szeretnénk. Első lépés a színek összeválogatása, legyen akár egy színen belüli, színátmenetes ékszer, vagy egy több színből álló darab.
Sok szépség rejlik bennük, a melírozott fonalakkal egy kis ügyeskedéssel csodaszép márványos hatás érhető el, és akár a legegyszerűbb szögletes formával is nagyon mutatós ékszer lesz belőle.

 A színátmenetes ékszereknél fontos, hogy a fonalakat úgy válogassuk össze, hogy tökéletesen stimmeljenek színben és árnyalatban. Se túl világos, se túl sötét ne legyen egyik sem a másikhoz képest, mert az törést okozna az ékszer színvilágában.Gyurma ékszer nálunk kétféle leledzik. Az egyik vonal a figurás, gyöngyös rész, ami teljes mértékben Kati felségterülete. Színesen, szépen összeválogatva készíti el fülbevalóit, medáljait.
A figurák elkészítése valamivel több időt vesz igénybe, mint a gyöngyök vagy a festhető alapok. A figurásak egyedibbek, de a gyöngyösek szebbek, praktikusabbak.
Fontos, hogy milyen keménységű gyurma kerül a munkaasztalra, a színekkel is csínján kell bánni, mert van, amelyik a sütés során sötétebb lesz, mint eredetileg volt, van olvadékonyabb, ragacsosabb fajta.
Az első és legfontosabb, a tiszta kéz és a tiszta munkaasztal, mely Kati esetében egy erre rendszeresített üveglap.


Az első lépés a gyurma kézzel való felmelegítése, egyneműsítése. A gyöngyök készítése részben kézzel, részben egy gyöngykészítő henger segítségével történik. A laposabb medálalapok egyenletes vastagságának eléréséhez, Kati tésztanyújtó gépet használ. Az elkészített figurákba, gyöngyökbe még sütés előtt szerelőpálca kerül (de nem túl mélyre, az esetleges deformálódások elkerülése érdekében). A végleges szilárdság elnyerése érdekében gázsütőben, legalacsonyabb fokozaton 35-40 perc szükséges (ez persze gyurmától függ), résnyire kitámasztott sütő ajtóval. A kihűlt művekből Kati a szerelőpálcákat kiszedegeti és a biztonság kedvéért ékszerragasztóval rögzíti.

 
A gyurmák másik vonalát ketten birtokolják: Kati készíti az alapokat, Tünde festi a virágokat. Az alapok elkészítésének technikája ugyanaz, mint a gyöngyöké és a figuráké. A festett gyurma ékszerek egyik titka a rendkívül egyenletes, sima felület, melyre második lépésként Tünde, vékony ecsettel és akril festékkel, pontvirágokat fest, kizárólag saját kútfőből, mindenféle népi motívum megfestésének célja nélkül, „csak” pontvirág, semmi más. Egyszerre több medál készül, a festés a legsötétebb virágszínnel kezdődik s halad a legvilágosabb felé. Utolsó lépésként kerülnek fel a levelek és az egész apró tűpetty sorok. Lezárásként, két sor lakk réteg biztosítja a minták épségben maradását és az ékszer fényét.A „nádas” Tünde birodalma. A színezett nádacskákra, ugyanazzal a technikával (akril + lakk) kerülnek a minták, mint a gyurma alapokra. A minták kitalálásának alapelve is ugyanaz, kizárólag saját kútfő.Mesélnétek arról, hogyan születik meg egy alkotás? (Ötlettől a megvalósulásig) 

Ó, ez komoly kérdés a keresztszemeseket elnézve. Mindegyik máshogy, de tényleg. A keresztszemeseknél van, hogy a fonalak válogatása közbe jön egy ötlet, van, hogy egy teljesen más ékszeren, ruhán, netán tárgyon látott minta szolgál alapul, de sokszor a gyöngyös boltok gondolái között jön az ihlet, mikor egy, már meglévő ötlethez keresünk szereléket és akkor bammmm….igen….ezt a gyöngyöt milyen szépen be lehetne foglalni, ezzel vagy azzal a fonallal….és már el is indult egy újabb lavina. A megvalósítás is sokszor egyedi, mert ahány forma annyiféle megoldást követel akár a szép összedolgozás, akár a láncalapra helyezése, akár a szerelőpálcákkal való összedolgozás. Ritkán dolgozunk sablon, vagy előre elkészített rajz alapján.


Egyes gyurmák évszakfüggők (fagyi, strandpapucs, virág); egyesek ünnepfüggők (bárány vagy csibe). Mivel annyira sokoldalúan felhasználható a süthető gyurma, az ötletekből nehéz kifogyni. Lehet dísz, ékszer, hűtőmágnes, tollbevonat vagy evőeszköznyél, de készülhet belőle babafej, és egyedi, ruhákhoz pont ugyanolyan színben illő kiegészítő, óra…
Az ötletet bárhonnan jöhet, embertől, képről, videóról és természetesen a többi Foltos boltos társtól, de akár egy késős kollégától is, akinek vekker fülbevaló az ideális ajándék, örömtelibb eseményekre, mint egy keresztelő, készült már aprócska kereszt is.


A festett gyurma és a nád ékszerek teljesen hangulatfüggően készülnek, érzésre. Mindkét technikánál igaz, hogy az alapot megfogva, látva, a festés alapvető kellékeinek előkészítése alatt formálódnak fejben a színek és a minták. Gyakran készül a két alapra párhuzamosan a festés a „hopsz” kibuggyant a tubusból még egy ki vörös festék, gyorsan vegyünk elő pár nádacskát. Minden medál más, de mégsem, mert, a virágok mindig pontosan ugyanazokkal a mozdulatokkal kerülnek az alapokra, hogy megmaradjon az „egyedien egységes” mintavilág.


 

Jelenleg min dolgoztok? 

Jelenleg is több mindenen dolgozunk, hisz ez adott a létszám miatt is. Folyamatosan készülnek ékszerek, szezonálisan ballagó tarisznyák, mi csak a legkisebbekkel foglalkozunk, így óvodai és bölcsödei tarisznyákat varrunk, és látunk el gyurma gombokkal. Most körvonalazódik még egy nagy terv-együttes, textil lámpa búrák többféle technikával díszítve, melybe bele tartozik, a hímzés, a gyurmázás (mint díszítő elem), a gyöngyfűzés. Majd meglátjuk mi lesz belőle.

♥ Van kedvenc munkátok? 

Mindenkinek van saját kedvence.
Kati:  "Mindig az az aktuális kedvenc, aminek a legjobban örül az, akinek adom vagy, aki megveszi. Az utolsó ilyen a smile fülbevalók voltak, amit két tini vett, hogy ezzel pecsételjék meg, hogy ők örök barátok."


Zsuzsa: "Mindegyik kedvenc, de talán leginkább a keresztszemes ékszerek melírozott fonalból és a karácsonyi mézeskalács díszek (fent montázson láthatók).


Tünde: "Mindet szeretem, ami csak kikerül a kezemből, és mindig a legfrissebb a kedvenc. Most a legutóbbi vásárra készült 16 nád medál viszi a pálmát."

 

♥ Mit jelent számotokra a Made With Love? 

Egyenlőre még csak az ismerkedés fázisában vagyunk, mivel a megkeresésetekkor hallottunk először az oldalról, de már most rengeteg szépségre akadtunk. Például szemezgetünk a Black is Beautiful fekete ékszerállvány kollekció ezen fekete, négyszögletű, forgó ékszerállványával

Fekete, négyszögletű, forgó ékszerállvány, XL méret


♥ Hol lehet Benneteket megtalálni?

Több helyen is, a csapat közös blogján http://foltosboltos.blogspot.hu/ , a blog Facebook oldalán http://www.facebook.com/foltosboltos vagy a közös e-mail címen foltosboltos@gmail.com-on is elérhetőek vagyunk. 

♥ Kedves Lányok! Köszönjük az interjút, további munkátokhoz sok sikert kívánunk.
 
Kedves Olvasónk! 2013. május 13-án, hétfőn éjfélig játszhatsz  a Foltos Boltos ficnivilága és a madewithlove.hu közös játékán, amelyen az egyik nyeremény az alábbi képen látható teljesen egyedi keresztszemes nyaklánc a Foltos Boltos ficnivilága felajánlásából.:) Figyelem, a nyaklánc teljesen egyedi, ez az egyetlen darab készült belőle, úgyhogy a viselője igazán különlegesnek érezheti majd magát benne!:)

 
 
 
Fekete, bársony bevonatú nyaklánc- és karkötőtálca
 
 
Ha kíváncsi vagy a korábbi beszélgetésekre, akkor itt találod őket.
  

2 megjegyzés:

 1. Szia!
  Kukkants be hozzám, egy meglepetést tartogatok a számodra :)
  http://ruraleve.blogspot.hu/

  Nagyon tetszik ez a sorozatod! Köszönöm, hogy olvashatom!

  VálaszTörlés
 2. Húha, ez nagyon nagy meglepetés! köszönjük szépen! <3

  VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...