2011. július 19., kedd

Anna Tűzzománc - Bemutatkoznak az ÉkSzertartás Kedvencei 2.

A héten folytatjuk tovább riportsorozatunkat, amelyben az ÉkSzertartás rajongói oldalunk kedvencei mutatkoznak be.

Dujcsik-Horváth Anna, az Anna Tűzzománc alapítója

Kedves Anna, bemutatnád néhány szóban, hogy mivel foglalkozol? Mit takar az Anna Tűzzománc?

♥ Tűzzománccal, minden mennyiségben. A zománc alapanyaga üveg, ami módosító anyagok hozzáadásával, fémoxidokkal van színezve. Többféle anyagot is lehet zománcozni, én vörösrezet használok, de lehet például aranyat és ezüstöt is.

Képeket, ékszereket, ékszerdobozokat, mécsestartókat, órákat szoktam készíteni, de tervben van egy tükörkeret is. Szeretem keverni a színeket, ettől lesz teljesen egyedi az alkotás.


Mióta foglalkozol kézművességgel? Hogyan jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozz?

♥ Szerintem, mióta megkaparintottam az első ceruzát, azóta rajzolok :) Kicsi koromban még a falra is pingáltam otthon, ami azóta sem nagyon változott; most is szeretek a falra rajzolni vagy a csempére festeni.

A tűzzománcozást még általános iskolában, szakkör keretében kezdtem, 16 éve, mint hobbi. Itt nagyszerű tanáromtól/mesteremtől, Szendrei Judittól tanulhattam meg, hogy a zománc és a tűz milyen csodákra lehet képes egy kis segítséggel. Most is van, hogy átbeszélünk egy készülő képet, melyikünk, hogyan valósítaná meg.

Közben elvégeztem egy tűzzománcozott-dísztárgy készítő képzést is, ahol szintén sokat tanultam.
Tavaly novemberben sikerült megvalósítanom azt, hogy a hobbim a munkám is legyen egyben.


Milyen munkákat készítesz?

♥ Leggyakrabban képeket és ékszereket készítek. Szeretem a fülbevalókat, egy teljesen egyszerű öltözéket is nagyon fel tudnak dobni, szerencsére nincsenek formai akadályaim (egész kicsi motívumokat is ki lehet fűrészelni), így sok elképzelést meg tudok valósítani.

Milyen technikával dolgozol?

♥ Karcolással, aminél karctűvel (de akár egy sima hústűvel is lehet) rajzolok a már megszáradt alapba. Valamint rekeszzománc technikával, ahol különböző vastagságú és formájú drótból hajlítom meg az eltervezett formát.




Mutasd be, kérlek, valamelyik technikádat!

♥ Legyen a rekeszzománc.
A leggyakoribb típusai:
- a drótot az eredeti állapotában használom fel
- lapított rekesz: itt a drót hengerelve van, és élére állítva hajlítom meg
- sodrony zománc. két drót szoros "összecsavarása", sodrása
- lapított sodrony: itt pedig a már összesodort drótokat lapítom ki.



Az előre megrajzolt minta alapján fogóval meghajlítom a drótokat és a már kiégetett alapra rakom és alá folyatom a "ragasztó anyagot", ami lehet az alapozó zománc vagy például metylán, ami maradéktalanul elég. Következik az égetés 850-900 fokon, kb. 1-2 percig. Ezután ecetsavban letisztítom a drótokat és jöhet a színezés, majd újra égetés. Időben persze nem ilyen gyorsan megy egy kép vagy ékszer elkészítése, de leegyszerűsítve: kész a munka.



Mesélnél arról, hogyan születik meg egy alkotás? (Ötlettől a megvalósulásig)

♥ Sok minden inspirál, például illatok, gyerekkori emlékek, régi épületek, tájak. Ahogy beugrik valami ötlet elkezdek rajzolgatni és később ezeket jobban kidolgozom, többször átrajzolom, kitalálom hogyan milyen technikával, színekkel szeretném megvalósítani.



Mindig több ötlet van a fejemben mint amennyit lerajzolok és van hogy teljesen átalakulnak mire papírhoz jutok. Van, hogy egy teljesen letisztázott rajzzal kezdek el dolgozni, de előfordul olyan is, hogy csak néhány vázlat van meg és hagyom közben alakulni.

Megrendelésnél persze kötöttebb a dolog, sok rajzot készítek és vannak színmintáim is, ezekből választja ki a megrendelő amit szeretne.

Minden munka ugyanúgy kezdődik, a vörösréz felületét teljesen meg kell tisztítani, hogy jól tapadjon rá a zománc, ezt csiszolással érem el. Utána jön az alapozás erre is vannak különböző transzparens, azaz színtelen zománcok.



Ekkor következik, hogy technikát választok, akár a már említett karcolást, vagy rekeszzománcozást. Égetés, tisztítás és színezések sorozata következik. Többféle zománcanyag áll itt is rendelkezésre, vannak az iszapzománcok és az ékszerzománcok, mindkettőt lehet ékszerekhez és képekhez is használni, sőt akár vegyesen is.

Ha késznek ítélek egy képet és már nem szeretnék alakítani rajta, akkor csak a keretezés van hátra, ékszereknél pedig az akasztók, bőrök, kapcsok felrakása.

Jelenleg min dolgozol?

♥ Szeretek egyszerre több mindenen dolgozni, most egy pávás képet készítek, a felénél járok, és ezzel egy időben egy medál is készül, és már csak az utolsó finomítások vannak hátra.

Van kedvenc munkád?

♥ Mindet szeretem, de talán egy régebbi pávás képem. Ez volt az első pávás munkám és utána már nem volt megállás, nagyon szeretem lerajzolni is és zománcozni is ezeket az állatokat. Szépek a színek és végtelen lehetőség rejlik a motívumban.




Mit jelent számodra Made With Love?

♥ Az, hogy "szeretettel készült", jól kifejezi azt, ahogy a munkáimhoz viszonyulok, mindet szeretem, és kicsit mindet magamnak is készítem. Néha annyira bele tudok feledkezni egy munkába, hogy észre sem veszem, hogy eltelt egy egész nap. Mindegyik munkámban benne van, hogy éppen milyen hangulatom volt, mit éreztem.

Vásároltál már a madewithlove.hu-n? Ha igen, akkor mit, bevált-e és tervezel-e még valamit?

♥ Igen, két gyűrűtálcát, amiket nagyon szeretek, praktikusak, az egyikben épp a medálok kaptak helyet. Ékszerállványok vásárlását tervezem, a következő kiállításomon nagy szükségem lesz rá.





Hol lehet Téged megtalálni?

♥ Jelenleg a pesterzsébeti Szabó Ervin Könyvtárban van kiállításom (Budapest XX. Bíró Mihály utca 7.). Van egy honlapom is: www.anna-tuzzomanc.hu, itt az összes munkámat meg lehet nézni, és a további elérhetőségeket is megtaláljátok.

Kedves Anna, köszönjük szépen az interjút, további munkáidhoz sok sikert kívánunk!:)

Kedves Olvasóink! Jövő héten újabb tehetséges kézművessel ismerkedhettek meg. Ne feledjétek figyelemmel kísérni a riportsorozatot, mert decemberben meglepetéssel készülünk ehhez kapcsolódóan.:) A további beszélgetéseket itt találjátok.

3 megjegyzés:

  1. gyönyörűek a munkáid, nekem érdekességnek számítanak a képek-ritkán találkozni tűzzománcolttal(vagy csak én)..:)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon szép és egyedi munkák. .)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű munkák, gratulálok!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...