2011. augusztus 19., péntek

RixArt - Bemutatkoznak Az ÉkSzertartás Kedvencei 6.

Az ÉkSzertartás Facebook rajongói oldalunk kedvenceit bemutató sorozatunkban ezúttal egy igazán jól működő, kreatív csapattal, a RixArt-tal ismerkedhettek meg.

Kerekes Zsófia, a RixArt ügyvezető igazgatója

Kedves Zsófia, bemutatnád néhány szóban a RixArt-ot? Mikor alakult és mi a fő profilja?

♥ Cégünk 2009-ben kezdett el üvegékszerek gyártásával foglalkozni, de 2010-ben új anyagokat, és formákat keresve kezdtük el az acél ékszereink tervezését és gyártását. 2011-től pedig már nem csak ékszereket készítünk, hanem ékszerszerelékeket is, mely kollekciónk nyitó darabja a díszíthető, állítható nemesacél gyűrűalap.

Úgy tudom, hogy a RixArtot többen alkotjátok. Kik működnek közre a vállalkozásban, kinek, mi a "specialitása”?

♥ Valóban a "RixArt Team" - nek 3 oszlopos tagja van, Dávid, aki a vezető gyártástechnológus, de a fő feladatköre mellett minden részfolyamatból aktívan kiveszi a részét, Attila, aki a szerszámainkat készíti, és jómagam, Zsófi, én az üveg ékszerek gyártásával illetve az acél ékszerek tervezésével foglalkozom főként, de a cég működéséhez szükséges dolgoktól kezdve az ékszergyártáson át mindennel foglalkozom. A stabil csapaton kívül még néhány alkalmi munkatársunk is segíti a munkánkat attól függően, hogy milyen munkafolyamaton dolgozunk éppen, mint például Kati vagy Juci, akik a termékfotóinkat és divatfotóinkat készítik, vagy Klári, aki a grafikai munkálatokban segít.

♥ Hogyan jött az ötlet, hogy összefogjatok, és vállalkozást alapítsatok?

♥ A RixArt egyszemélyes vállalkozásnak indult még 2009 tavaszán, de amikor a gépészmérnöki tanulmányaink során együtt várakoztunk Dáviddal az egyetem előtt, és elkezdtünk beszélgetni, hogy ki mivel foglalkozik a tanuláson kívül, az egyik pillanatról a másikra már az ékszerek gyártását tervezgettük, hogy miként, hogyan tudjuk összehozni a nemesacélt és az üveget. Egy - két hónap múlva már el is kezdtünk komolyabban együtt dolgozni, és azóta már Attila is csatlakozott hozzánk.

♥ Milyen technikákkal dolgoztok? Bemutatnád valamelyiket?

♥ Az üveg ékszerek Fusing (összeolvadásos) technikával készülnek. Spectrum Fusing üveggel dolgozunk. Az üvegek kiválasztása után a kívánt formára vágjuk, csiszoljuk, alkalmanként festjük a darabokat, majd egy égetőkemence segítségével alakítjuk ki a végleges formát. Ezek után a gyűrűnek szánt üvegek saját készítésű nemesacél alapra kerülnek - amiket egy általunk tervezett és készített kivágó szerszámmal gyártatunk le, majd vibrációs koptatással vagy kézi polírozással fényesítünk - a fülbevalónak vagy medálnak szánt üvegek pedig nikkelmentes szereléket kapnak. A jövőben viszont tervezzük, hogy valamennyi szerelékünket magunknak készítjük el nemesacélból.Az acél ékszereink készítése ettől valamivel komplikáltabb. Itt a tervek megrajzolása után (ami egy 3D-s tervezőprogrammal történik) egy nagy teljesítményű lézervágó gép van segítségünkre. A kivágás után több kisebb alakítás, lépcsős polírozás következik, hogy az ékszer végleges formáját és fényét elnyerje. Némely acél ékszerünk lézergravírozott mintát is kap.Mesélnél arról, hogyan születik meg egy alkotás? (Ötlettől a megvalósulásig)

♥ Egy konkrét ékszer terve általában a legváratlanabb helyzetekben születik meg, mint például vezetés közben. Ha megvan az ötlet, elkészül róla a rajz, és hogyha a kollégáknak is elnyerte a tetszését, akkor megszületik az ékszer a fent említett, immáron jól bevált technológiai eljárással.

♥ Jelenleg min dolgoztok?


♥ Jelenleg az acél ékszerek gyártásáé a főszerep, de emellett készülünk egy új katalógussal, és a háttérben készülőben van a soron következő ékszerszerelékek gyártásának előkészítése is.♥ Van kedvenc munkátok?

♥ Aktuális kedvencek mindig vannak, van úgy, hogy egy-egy darab jobban a szívünkhöz nő, mint például az első pár karperec, amikből saját magunknak is készítettünk egy-egy egyedileg gravírozott darabot, amiket a mai napig majdnem minden nap hordunk. Őket nevezhetjük kedvencnek.

♥ Mit jelent számotokra a Made With Love?

♥ Az ékszerállványok fellegvára! Hatalmas választék elérhető áron! Néhány hónapja találtam rá a Made With Love weboldalra, és rögtön el is mentettem a kedvenceim közé, mondván, hogy innen biztosan rendelni fogok gyűrűtálcát, meg még ami megtetszik! Már lassan össze is áll a "bevásárló" lista! :)♥ Hol lehet Benneteket megtalálni?

♥ Megtalálhatóak vagyunk a www.rixart.hu internetes címen, ahol minden információt megtalálhatnak az érdeklődők, de ezen kívül van Facebook és Twitter profilunk is!
Saját bolttal még nem rendelkezünk, de a weboldalunkon belül lévő webshopban minden aktuális ékszerünket meg lehet találni. Ha valaki élőben is meg szeretné tekinteni a termékeinket, annak van lehetősége rá, mivel minden vasárnap kinn vagyunk a GOUBÁN.

Kedves Zsófia, köszönjük szépen az interjút, a további munkátokhoz sok sikert kívánunk!:)

Kedves Olvasóink! Jövő héten újabb tehetséges kézművessel ismerkedhettek meg. Ne feledjétek figyelemmel kísérni a riportsorozatot, mert decemberben meglepetéssel készülünk ehhez kapcsolódóan.:) A további beszélgetéseket itt találjátok.

3 megjegyzés:

 1. Gratulálok a sikereitekhez!
  érdekesség?...gépészmérnökből ékszerkészítőnek lenni nem megszokott:)

  VálaszTörlés
 2. csatlakozom! gépészmérnökből ékszerkészítő! o.O :)

  VálaszTörlés
 3. Nemigazán akarom ismételni az előttem szólókat,de mégis megteszem.Az ékszereid pedig csodásak és egyediek.Gratulálok.Köszönöm:Tóth Tímea

  VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...