2011. augusztus 12., péntek

Madeforyou Jewelry - Bemutatkoznak Az ÉkSzertartás Kedvencei 5.

Immáron megszokhattátok Kedves Olvasóink, hogy minden héten bemutatunk egy tehetséges kézművest ÉkSzertartás rajongói oldalunk kedvencei közül. Ezen a héten sincs ez másképp. Fogadjátok szeretettel újabb kedvencünket!

Szathmáry Dóri, a Madeforyou Jewelry alapítója

Kedves Dóri, bemutatnád néhány szóban, hogy mivel foglalkozol? Mit takar a Madeforyou Jewelry?

♥ Kerámia, üveg és gyurma ékszerekkel foglalkozom. Az irodai munkám mellett, hobbi szinten űzöm az ékszerkészítést. Nagyon szeretem csinálni, kikapcsol, feltölt, megnyugtat. Jó érzés megtölteni a saját, és mások ékszertartóit is újabb meg újabb szépségekkel.

♥ Mióta foglalkozol kézművességgel? Hogyan jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozz?

♥ Madeforyou Jewelry aktívan olyan másfél – két éve működik. Mindig is ékszer-mániás voltam és különösen a fülbevalókért rajongtam. Édesapám keramikusként dolgozik, van otthon egy hatalmas műhelyünk az alagsorban, mindenféle agyagokkal, mázakkal, különböző kincsekkel, szerszámokkal. Sokszor figyeltem apát munka közben és mindig elvarázsolt, de valahogy sosem éreztem azt, hogy nekem is meg kéne próbálnom edényeket vagy használati eszközöket készíteni. Aztán egyszer csak jött az ötlet: mi lenne, ha az ékszerek és a kerámiák szeretetét valahogyan ötvözném. Ezzel indult az egész, de azóta már igencsak sokfelé elkalandoztam, úgy gondolom.



♥ Milyen munkákat készítesz?

♥ Mindenféle ékszer és kiegészítő megtalálható a repertoáromban, kezdve a fülbevalóktól, a nyakláncokon, gyűrűkön, karkötőkön, karpereceken át egészen a kitűzőkig és hajpántokig. Szeretek szettekben gondolkodni, szeretem ha harmonikusak az ékszereim és passzolnak egymáshoz. Megpróbálok a vásárlói igényekhez is igazodni és egyéni rendelésre is szívesen dolgozom. Ez számomra mindig nagyon izgalmas, hogy vajon sikerül-e eltalálni a vásárló ízlését a kész termékkel. Nincs annál jobb érzés, mint amikor igen! :)



Milyen technikával dolgozol?

♥ Alapvetően három technikát űzök rendszeresen: kerámia, gyurma és fusing üveg ékszereket készítek. Mindhárom egészen más és mindegyikben mást szeretek. A gyurmában a kiszámíthatóságát, az üvegben épp az ellenkezőjét. A kerámiában azt, hogy türelmet és nagy precizitást igényel. Mindhárom technikánál magas hőfokon, kemencében vagy sütőben égetem az ékszereket. Úgy tűnik, én szeretek „a tűzzel játszani”. :)



♥ A felsorolt technikák közül bemutatnál egyet?

♥ A kerámiára esett a választásom, mert ez talán sokaknak újdonság, vagy érdekes. Egy szett elkészítése nálam így néz ki:
  1. Saját, házilag öntött gipszformába nyomkodom az anyagot, megformálom, ez lesz az ékszer alapja.
  2. Hagyom a napon teljesen megszáradni, ezután nedves szivaccsal lesimítom az éleket, elegyengetem a kisebb szépséghibákat.
  3. Írókába töltött engóbbal megfestem a kívánt mintát, mondjuk pici virágszirmokat az agyag közepére.
  4. Kiégetem az ékszert ipari kemencében, 900 °C-on. Ekkor ég a termék terrakottára.
  5. Az első égetés után jöhet a mázazás. Jelen esetben sárga színű fazekas-mázzal dolgozom.
  6. Az utolsó fázis a második égetés. Ekkor nyerjük el a végleges színt és formát. Az égetések mindkét esetben 1-1 éjszakát vesznek igénybe. Ezután már csak a szerelékek felragasztása van vissza és kész is vagyunk!




Mesélnél arról, hogyan születik meg egy alkotás? (Ötlettől a megvalósulásig)

♥ Általában csak hirtelen jön egy kósza gondolat egy színről, figuráról vagy témáról. Mondjuk: szeretnék csinálni egy madárkás ékszert. Akkor elkezdek agyalni rajta, hogy ezt melyik alapanyagomból lehetne a legkönnyebb/legszebben megvalósítani, aztán beszerzem a szükséges kellékeket és belevágok.

Előfordul, hogy nem sikerül - vagy nem úgy, ahogy terveztem – ilyenkor kezdem az egészet elölről, vagy egy másik technikával. Szétszedem, átgyúrom, átgondolom. Ha valami nem megy, akkor a neten szoktam kutakodni pontos leírások vagy segítség után. Sok külföldi oldalon fantasztikus videós tutorialok vannak, kezdők, haladók számára.

Olyan is van, hogy az elkészült ékszer egyáltalán nem hasonlít arra, amit elsőre elterveztem. Engem ez egyáltalán nem zavar, nálam eléggé kiszámíthatatlan az alkotói folyamat.



♥ Jelenleg min dolgozol?

Mindig több ékszeren dolgozom párhuzamosan. Az asztalomon kész kupleráj van ilyenkor, és jó ideig lehetetlen rendet teremteni, egymás mellett hevernek az üvegek, kerámiák, félkész gyurma ékszerek. Enyhén szólva kaotikus, de tudom, hogy egyszer majd úgyis rend lesz, mikor végre eljutok a szerelékek felragasztásáig. Aztán persze kezdődik az egész elölről.

Újabban kacsintgatok a textilek világa felé is, és nagyon élvezem. Felhalmoztam otthon egy csomó szép anyagot: behúzott gombokhoz, bronz keretes ékszerekhez, virágos hajpántokhoz szeretném használni őket, de ez még eléggé gyerekcipőben jár.

Az a jó ebben a sok technikában amit űzök, hogy sohasem unatkozom. Mikor az egyikkel nincs kedvem bíbelődni, akkor előveszem a másikat és fordítva. Klassz dolog, hogy nincs megkötve a kezem.

♥ Van kedvenc munkád?

♥ Azt hiszem, a karkötők a kedvenceim az összes munkám közül. Talán azért, mert annyira összetettek, általában több mindent szerelek rájuk, tematikusan, és nagyon szeretem válogatni hozzájuk a különböző gyöngyöket, fityegőket.



♥ Mit jelent számodra a Made With Love?

Azt, hogy valami szeretettel, szívvel készült. Az ilyen kincseket jó érzés birtokolni, varázsuk van.

Vásároltál már a madewithlove.hu-n? Ha igen, akkor mit, bevált-e és tervezel-e még valamit?

♥ Több dolgot is, de a kedvenceim a gyűrűtálcák. Szoktam járni kézműves vásárokba és mindig viszem őket magammal. Praktikusak, letisztultak, szépek, sok ékszer elfér bennük és könnyen áttekinthetők a vásárlók számára is. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket!



♥ Hol lehet Téged megtalálni?

♥ A munkáim megtekinthetők a kreatív blogomon: http://madeforyou.sinuslink.hu vagy a Facebookon Madeforyou Jewelry név alatt.

Kedves Dóri, köszönjük szépen az interjút, további munkáidhoz sok sikert kívánunk!:)

Kedves Olvasóink! Jövő héten újabb tehetséges kézművessel ismerkedhettek meg. Ne feledjétek figyelemmel kísérni a riportsorozatot, mert decemberben meglepetéssel készülünk ehhez kapcsolódóan.:) A további beszélgetéseket itt találjátok.

7 megjegyzés:

  1. Hogy hagyhattam ki ezt az interjút?!? Dóri, tökjó volt olvasni! :)

    VálaszTörlés
  2. Ezúton is gratulálok a kis magánéletedhez, Dórikám! :D

    VálaszTörlés
  3. :))))) Ági, a lényeg hogy most pótoltad... :))

    Ancsa, nagyon köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  4. szép munkák, gratulálok!:)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű munkáid vannak és is csak gratulálni tudok hozzá!!!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm nektek, Timi és Csillus :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...